Imponerad, glad och stolt

Almedalsveckan är slut för i år och vi får nu summera och utvärdera vårt arbete och följa upp de kontakter vi knutit under veckan.

Några saker av allt det positiva jag har med mig från i år:

 • AlmeDalarna – samarbetet mellan Region Dalarna, alla Dalarnas kommuner och andra aktörer – blev en fullträff. Publiken kom, intressanta och viktiga frågor lyftes och Dalarna uppmärksammades både på plats och i media.
 • Bra upplägg på seminarierna. Mycket är väldigt lika under Almedalsveckan, seminarierna genomförs på väldigt lika sätt med en panel på ett podium med en moderator och en inledning, en diskussion och en sammanfattning. AlmeDalarnas upplägg var lite annorlunda vilket gjorde seminarierna mer livfulla.
 • Ellinor Persson, f d Geete, tidigare känd som programledare på TV, var vår moderator och bidrog till att AlmeDalarnas seminarierna blev så bra. Påläst, trevlig, lättsam och en klippa när det gällde att hålla i diskussionerna.
 • Borlänge är med. Vi har Borlängebor på scenen i många olika frågor. Jan Bohman, vårt kommunalråd, är en efterfrågad paneldeltagare och fanns med på scenen i flera olika sammanhang. Men vi har också Josefine Bergström och Åsa Granat med flera på flera av Almedalens scener där företag och organisationer vill ha Borlänges erfarenheter med. Man blir stolt!
 • Olika ögonblick då Borlänge lyfts som bra exempel. Som när Joppe Pihlgren, före detta sångare och gitarrist i Docenterna, i ett seminarium om det svenska musiklivets betydelse för regional utveckling, säger att kommunerna har mycket kvar att göra, men i Borlänge är man duktiga – de har förstått detta. Han syftar på att vi i Borlänge kommun har medarbetare som har kompetens på området och som jobbar med pop- och rockmusik utifrån både ett kultur- och ett näringslivsperspektiv. Man blir glad! 🙂
 • Borlängedelegationens målmedvetna och idoga arbete under veckan. Snappade upp att Jan Bohman hade 30 inbokade möten under de fem dagar han var där.  Vet att det förekom möten redan 7.30 på morgonen och långt in på kvällarna. Middag äts ofta vid 21-tiden och senare, när möten och arbete är avslutat för dagen. Man blir imponerad!
 • Heldagen om integration som Borlänge arrangerar tillsammans med Falkenberg, Lindesberg och Nässjö. Viktiga frågor diskuteras och nya steg i arbetet tas varje år.
 • Alla glada skratt bland positiva och energiska människor. Borlängebor är trevliga, det vet vi, och Borlänges Almedalsdelegation är verkligen bra ambassadörer!

Höjdpunkter på det personliga planet:

 • Att få luncha med min dotter som också var på plats med sitt jobb i Almedalen, och dela erfarenheter från seminarier och kommunikationsarbete. Ungdomarna blir fler och fler för varje år –  och nej, jag tror inte att Almedalen är på väg ut.
 • Energin som det ger att traska på dessa gator, bland alla dessa människor och insupa den kunskap och det engagemang som är samlat under dessa dagar.
 • Att stöta ihop med hotellmagnaten Petter Stordalen, i zebramönstrad kavaj, i toakön och byta några ord och, såklart, ta en selfie på oss. Sån´t händer i Almedalen.
 • Att läsa mina kollegors blogginlägg och till och med bli tårögd av det engagemang som visas.
 • Att lämna Almedalsveckan med stolthet över att vara Borlängebo.
 • Att komma hem och mötas av en Peace & Love-festival som är på väg tillbaka på allvar. När Peace & Love var som störst skrev en av våra kvällstidningar att Peace & Love var ungdomens Almedalen. Ett fint betyg – dit vill vi igen. Där ska Borlänge vara!

Ann-Cathrin Brovall, presschef

Foto av Joppe Philgren.
Joppe Philgren, f d sångare och gitarrist i Docenterna och numer vetksamhetsledare, berömde Borlänge kommun under seminariet som handlade om musiklivets betydelse för regional utveckling.